Archief

22jaar bestaan (1978-2000)

1991

Dit jaar ontstond  speciaal voor Tapke Toe een zeer geslaagd idee: “The Treuzelèèrs goes classic”. Om dit motto kracht bij te zetten is er zelfs speciaal gerepeteerd. Dat moest ook wel omdat o.a. de Wilhelm Tell Ouvertureen de Can Can Marchop het programma stonden. Ook werd op deze avond het alom bekende clublied “Wij zijn de Treuzelèèrs” (tekst: Wim Clarijs) wederom ten gehore gebracht.

De Treuzelèèrs werden voor deze gelegenheid speciaal uitgedost met mooie oranje strikken en zwarte slipjassen.
Voordat het optreden begon, werd eerst nog een foto gemaakt in de garage van Sjel.

Mooie neuzen!”

Ook de optocht van zondag werd in klassieke stijl verzorgd. We deden mee als rijdend concertgebouworkest. Omdat de meeste Treuzelèèrs toen nog beschikten over te veel amazuur en carnaval te kort was, zijn we na onze carnaval, in België doorgegaan. Hier deden we mee aan optochten en feestavonden in Borgerhout, Schoten, Duffel en natuurlijk bij “de Biertonnen” te Wijnegem. Als afsluiting volgde met halfvasten nog de “tocht der tochten” in Antwerpen waar we gezamenlijk met de Centrum Kepèl meededen. Voor de optocht begon was het al helemaal raak (verdere uitleg overbodig!)
 
Al snel blijkt dat het een zwaar jaar is geweest en de eerste sporen van vermoeidheid dienen zich aan. Vrij onverwachts komt Jan Aarden met de mededeling dat hij het schip verlaat, om in de zomer meer tijd te hebben voor zijn eigen schip. Ook René Mens stopt en maakte de overstap naar een band in het Krabbegat.   

1992

Dit jaar zijn we gestart met de komst van maar liefst 3 nieuwe leden. Moppentapper van beton: Piet Pietjouw (bekkens), conducteur: Marco van Eekelen (trombone) en econoom: Paul van Overveld (Bas).  Als je hen van tevoren had gezegd dat ze kort na hun “aanstelling”  als Paashaas door het leven zouden gaan, dan hadden ze dat nooit geloofd, maar kijk zelf maar!

Zijn het géén lievertjes!!

Tijdens de zomermaanden zijn we ook enkele jaren te gast geweest bij een plaatselijke horeca uitbater in Kloosterzande. Dit was altijd weer een leuke reis. Heen met de veerpont, genietend van een broodje kroket en koffie. Daar aangekomen lekker optreden op het terras en daarna (ook tijdens de optredens) volgens afspraak eten en drinken. Onbegrijpelijk dat deze man ons nog enkele malen heeft teruggevraagd. Waarschijnlijk heeft hij aan ons nooit een gulden verdiend, gezien de omzet aan bier, friet en saté. Tijdens de terugreis bij het wachten voor de veerpont moesten Ad en Leo ook altijd nog snel even wat eten bij de friettent aldaar.
Eind augustus is het dan weer tijd voor de braderie in Tholen. In meer dan 12 jaar hebben we hier heel wat vaste stops op weten te bouwen. De fietsenmaker, groenteboer, garage Bal, slijterij en drogisterij zetten het bier al klaar als ze ons van verre aan hoorden komen. Op vrijdag eindigden we de avond meestal bij bakkerij Gladdines met een lekker koud flesje bier en een versgebakken “Zeeuwse Bolus”.
Op verzoek hebben we ook enkele jaren de 11-11 viering bij de Grensneuzen te Putte muzikaal verzorgd. De Treuzelèèrs zouden niet bestaan als we alles niet eens probeerden; dus ook hier met o.a. de Deurzakkers en de Twee Pinten.
  
1993

Tijdens een zeer (niet begrepen door Paul) geheim optreden, verzamelen in de Kannebuis en spelen in de Biezenbaan bij huize Blommerde werd Mathon gehuldigd voor zijn 11 jaar trouwe dienst.
Tapke Toe was een van de mindere optredens dat jaar. De persiflage op het programma “Pisa” van Henk Spaan en Harry Vermegen viel niet in goede aarde. Verkleed als de meest ongure types bespoten we de straten met graffiti en molesteerden we een auto die door onszelf was meegebracht. Wij zelf beleefden hieraan veel plezier echter de reacties achteraf waren wat minder positief.
Vervolgens zijn we in augustus weer op reis gegaan naar Valkenburg. Eerst ging de reiscommissie een dag voorverkennen om alles te bespreken en te informeren naar de diverse mogelijkheden. De reis zelf begon zaterdagmorgen en we werden in het Walram hotel in Valkenburg hartelijk ontvangen met een bakje koffie en een stuk Limburgse vlaai. Hier werd ook het verdere programma voor dat weekend bekendgemaakt. Na de lunch was er een rondrit door Valkenburg met een treintje, omdat lopen voor de meeste van ons niet de plezierigste bezigheid is en was. Hierna was er de befaamde “beachparty” in het zwembad van het hotel. Iedereen was dan ook getuige van de spetterende bommetjes van Piet, terwijl overal te lezen stond “GEEN BOMMETJES!”
Na het diner trokken we voorzien van instrumenten richting Cauberg. De dames konden hier op het terras zitten en wij konden spelen. Bier kwamen we daar zeker niet tekort door de medewerking van diverse kasteleins. Later deze avond zijn we nog op een vrijgezellenparty beland. Deze dames genoten zó van onze speciaal voor hun gespeelde muziek, dat zij enkele weken later nog een foto opstuurden om ons te bedanken. Nadat de sterke arm ons huiswaarts stuurde en we weer in het hotel arriveerden was er één lid die last kreeg van SM neigingen. Uit gewoonte stak deze drie maal zijn hoofd tussen de liftdeur alsof hij dit lekker vond. De volgende dag stond er na het ontbijt een bezoek aan de grotten op het programma. Dit keer wederom met een treintje want stel je voor: een Treuzelèèr die moet lopen! Na de lunch volgde nog een bezoek aan het casino. Voor een enkeling onder ons een hachelijk avontuur want ben je nu wel of geen 18 jaar oud? Na het meeste geld te hebben vergokt, zijn we tot slot gaan dineren bij Van der Valk in Geleen.

Dit jaar zaten we ook op een prachtige A-wagen van bouwclub De Watertoren:

Lekker genietend in het zonnetje, spelen de Treuzelèèrs hun partij op deze schitterende A-wagen van de “Watertoren”.

1994

De meer in het oog springende optredens dit jaar waren de bezoeken bij Jongeneel. De eerste maal was het een barbecue in de Waalhaven (wat is deze haven voor ons Brabanders groot). Na zeker meer dan een uur rondrijden zijn we op het goede adres gearriveerd, waarna we een lekkere en gezellige avond beleefden. Minder waren de door Jongeneel gesponsorde loopwedstrijden te Schiedam, gejureerd door Nellie Cooman en Gerard Nijboer. We probeerden op een parcours onze rondjes mee te draaien en trachtten de droevige stemming wat op te vrolijken. Bij de volgende uitnodiging hiervoor, hebben we de fakkel maar overgedragen aan de Centrum Kepèl.

1995

Dit jaar kregen  we een nieuwe kleine tromslager in ons midden. Jeroen Pietjouw hield het voor gezien en ging zich op andere leuke dingen in het leven richten. Zijn opvolger Cees Vooghden was bij de zwangerschapsgym niet alleen warm gemaakt om mee te “puffen”, maar door Peter Maas werd hij tevens warm gemaakt voor een lidmaatschap bij de “Treuzelèèrs”. Vanaf augustus 1994 repeteerde hij al mee, maar zijn echte presentatie volgde bij de Vastenavend van 1995. Cees heeft zich de volgende jaren ontwikkeld als een enthousiast lid en heeft inmiddels bewezen dat je geen tien vingers nodig hebt om aardig te kunnen drummen!

Met de Vastenavend hebben we op de verjaardag van Piet Pietjouw een bezoek gebracht aan “Leunkeu”, Lau’s Garden, de “Chinees” aan de Halsterseweg. Daarna hebben we met volle magen de lucht van sambal, knoflook en “zachte scheetjes”  verspreid tijdens een kroegentocht in het Krabbegat.
Op 9 juli bezochten we Oisterwijk en op 27 augustus gaven we een “openluchtconcert” bij de Kiekenhoeve in Essen.

Verder was 1995 een “moeizaam” jaar voor de Treuzelèèrs. Sommigen van ons raakten wat uitgekeken op een aantal vaste evenementen, waar we al jarenlang een vaste waarde waren. Dat is natuurlijk niet gek na zo’n 17 jaar. Samen knokten we ons er echter doorheen.
We sloten dit jaar in december nog gezellig af met het traditionele biljarttoernooi in zaal Tivoli, waarbij de Treuzelèèrs ook sportief gezien steeds hoge hogen hebben gegooid.

1996

In dit jaar volgt het besluit van onze BBB (Blazende Belgische Bassist) Paul van Overveld om te stoppen. Paul zag steeds meer op tegen het reizen. Zijn woonplaats (Horendonck) en Halsteren/Bergen op Zoom lagen te ver uit elkaar om te lopen; dit althans volgens de normen van de gemiddelde Treuzelèèr. De afstand van Horendonck naar Halsteren zou Paul op zich nog wel lukken, maar terug wandelen betekende bij Paul vaak de “dubbele” afstand. Paul is in zijn jaren lidmaatschap één van de grote smaakmakers geweest bij de band. Wie herinnert zich het optreden in 1995 in de sporthal te Wouw niet, waar Paul getooid met een “cowboyhoed” de zaak op stelten zette. Verder vergeten we ook nooit dat Paul, ondanks een ernstige griep, toch op het Abrahamfeestje van Piet Pietjouw kwam. Bij café De Beek werden door Paul een aantal liederen gezongen, die we nu nog steeds uit volle borst in de openbaarheid brengen, denk maar aan “Daisy” en “Mina die houdt niet van waterchocola”.
Op 30 en 31 augustus 1996 brachten we ons laatste bezoek aan de braderie in Tholen, alwaar wij jarenlang zeer gastvrij ontvangen zijn door drogist Jansen, die zich ontpopte tot één van onze grootste fans.
Op 5 september luisteren we ook nog de wandelvierdaagse van Halsteren op. Op 12 september luiteren we een barbecuefeest bij de politie in Bergen op Zoom op; een geslaagd optreden, maar wat wil je nog meer dan de drie hobby’smuziek maken, eten en drinken op één avond kunnen uitvoeren!
Op 13 december 1996 belegden we een vergadering over de toekomst. Na twee jaar “kwakkelen” besloten we om definitief te stoppen met een aantal optredens in de zomerperiode en ons volledig te gaan richten op de Vastelaoved en Vastenavend. Ook plaatsten we een advertentie in de krant en het contactblad van de harmonie “Sint Cecilia Eensgezindheid” waarin we muzikanten vroegen om lid te worden van onze dweilband.

1997

In dit jaar werd ook de zoon van Peter en Jenny Bakker lid. Sander bleek een talentvol muzikant te zijn, zeker voor wat betreft het door hem voortgebrachte volume kon hij al snel mee met de gemiddelde Treuzelèèr. Voor Ivo v.d. Berg was het een jubileumjaar: 11 jaar lid, iets wat hemzelf niet in de geringste mate heeft verrast. In het dagelijks leven heeft Ivo niet zo veel zitvlees; hij wisselt regelmatig van baan of hij deelt zijn baas tijdens een middagpauze even mede dat hij een jaartje (of iets langer) niet komt, vanwege een reisje rond de wereld (!).

Ivo v.d.Berg, Marco van Eekelen en Peter Maas.

1998

Onze trompettist Peter Bakker vierde dit jaar zijn 11-jarig lidmaatschap. Peter had inmiddels zijn muziekboekje niet altijd meer nodig. Alleen bij de goede kijkers en luisteraars viel op dat hij wel eens met een “scheel” oog naar de grepen van zijn leermeester Arjen keek.

Ook lukte het dit jaar om een groot muzikaal talent binnen te halen. Zijn naam is Izaak Verstraten. Als “vriendje” van Sander Bakker werd hij ontvangen in het repetitielokaal van Sjel. Al heel snel bleek Izaak de nodige potentie (muzikaal gezien) in zich te hebben om een toekomstig leiderschap van de band op zich te kunnen gaan nemen. Vol vuur stortte hij zich op de Vastenavendviering. Het lukte hem zelfs regelmatig  om (samen met Sander) viervoudige fortissimo’s te produceren, waardoor zelfs Arjen Verbiest soms tot “derde trompettist”  werd gedegradeerd. En dan hebben we het nog niet over de hoge noten, die laat op de avond nogal eens werden voortgebracht.  Naar wij hebben vernomen heeft Izaak zijn “opleiding”  bij de Treuzelèèrs dan ook als de belangrijkste recensie bij zijn sollicitatie aan het conservatorium opgegeven(?!).

1999

De laatste jaren zijn de Treuzelèèrs ook ieder jaar vast “schoolorkest”  op basisschool De Biezenhof aan de Rode Schouw te Halsteren.

Ook bij de traditionele optocht door de wijk is de dweilband van de partij.

De Treuzelèèrs vormden ook dit jaar weer het “huisorkest” van bouwclub “De Watertoren”. Gelukkig is de dweilband, na de mindere jaren 1995/1996 weer volledig terug op niveau gekomen. Het enthousiasme kwam weer terug en dat zal vooral de Krabben niet ontgaan zijn. Het belangrijkste is toch steeds een goede sfeer, waarbij jong en oud in goede harmonie met elkaar kunnen omgaan. Het muzikale gedeelte bleek en blijkt in de praktijk dan ook beter te zijn geworden.

Het jaar 1999 was in allerlei opzichten een bijzonder jaar.
Allereerst het feit dat drie leden uit één gezin lid werden van de Treuzelèèrs. De familie heet Verstraten. Want naast Izaak, zijn ook vader Louis en broer(tje) Adriaan bij de groep gekomen.
Dat Louis ooit nog een muzikale loopbaan zou krijgen, had hij zelf nooit kunnen bedenken. Vooral het feit dat onze voorzitter Sjel Maas een “klein stapje”  terug deed, bracht Louis in de gelegenheid om eens een keertje HET ritme-instrument de GROTE trom uit te proberen. Na een snelle kennismaking, is Louis bijna niet meer van de grote trom af te slaan!
Ook Adriaan bleek “muziek maken” in zijn bloed te hebben. Hij was een welkome versterking van de drumsektie en is inmiddels één van de fanatiekste leden geworden.
Verder kregen de Treuzelèèrs dit jaar voor het eerst in haar bestaan een echt bestuur!
Unaniem werden aangewezen (wilden zij het eigenlijk zelf wel?):
voorzitter: Sjel Maas, vice-voorzitter: Arjen Verbiest, penningmeester: Peter Maas en secretaris: Mathon Blommerde.
Ook het feit dat we het repetitielokaal DE GARAGE VAN SJEL aan de Steenbergseweg 34 vaarwel zeiden mag opmerkelijk genoemd worden. Ruim twintig jaar zijn de Treuzelèèrs daar zeer gastvrij ontvangen. Daarbij mogen we zeker de rol van Riet Maas niet vergeten. Altijd stond de koffie klaar en ook een drankje en een hapje werden regelmatig aangeboden. Zelfs een complete mosselmaaltijd in de garage was niet vreemd. Vooral het feit dat we op een ledental van vijftien kwamen en Sjel niet van plan was om zijn garage te vergroten, bracht ons op het idee om een andere lokaliteit te zoeken. Na een aantal repetities bij café De Beek en De Kannebuis, kwamen we uiteindelijk bij café Willem III terecht, alwaar we gastvrij ontvangen werden door de familie Mouwen.

2000

Een nieuwe eeuw, een nieuw millennium én met Kerstmis 22 jaar Treuzelèèrs. We besloten om het niet met Kerstmis te vieren, maar om het feest door te schuiven naar 27 januari 2001. Het is dan vier weken voor de Vastenavend; we kunnen dan alvast in de stemming gaan komen. De voorbereidingen werden door het bestuur opgestart. We hebben besloten om het minder groots aan te pakken als 11 jaar geleden. Een evenaring van dát feest lijkt toch haast onmogelijk. Wel duiken alle leden hun fotoboeken en digitale bestanden in om foto’s aan te kunnen leveren voor het feestcomité.

Tussen de vergaderingen van het bestuur en de leden door, beleven we nog een fantastische Vastenavend, waarbij we o.a. lopend voor de A-wagen van bouwclub De Watertoren de optocht in het Krabbegat volbrengen. Voor sommigen was dat een geweldige prestatie.

Ivo had dit jaar wel wat anders aan zijn hoofd. Hij heeft de vrouw van zijn dromen ontmoet, ze heet Mitha en op 4 april 2000 zijn ze getrouwd.

We beleefden in augustus een geslaagd barbecuefeest in de tuin van voorzitter Sjel Maas, waarbij we ook een stukje muziek hebben gebracht voor de vrouwen en kinderen. Ook werd er getrakteerd op een huifkartocht door (een hulpje van) Louis Verstraten, wat leidde tot enthousiaste reacties van de Treuzelkinderen. Ook werd dit jaar, in september, een optreden verzorgd bij de Kiekenhoeve in Essen. Onder het genot van een “bolleke” is het daar ook voor Nederlanders goed vertoeven. Voor de Treuzelèèrs is en blijft dat een leuk “uitje”.
In het najaar volgde nog een serenade bij de voormalige uitbaters van café “De Beek”, Jan en Suzanne Karremans (40 jaar getrouwd), waarna we het jaar vol maakten met repetities en de 11-11 viering op zaterdagavond.

Op 27 januari 2001 is het dan zover, het is feest: 

22 jaar Treuzelèèrs!!!