naar 'uis

H'ISTORIE

H'istorie

 

De Treuzelèèrs vieren het "cool"

11 Jaar actief in de muziek

HALSTEREN/Betsy de kock-ijseind dit jaar viert de carnavals en amusementsband "de Treuzelèèrs" haar 11-jarige bestaan. Een uit bandleden opgezet feestcommitee heeft diverse baten opleverende activiteiten opgezet gedurende het hele jubiliumjaar. Onder deze acties valt verkoop van ijs, een balpenaktie, het 21spel in diverse horeca-gelegenheden, een sponsoractie en een nog geheime activiteit tijdens de braderie van Halsteren.

Als de treuzelèèrs iets te vieren hebben, kun je erop rekenen dat het ook echt gevierd wordt. Vanzelfsprekend hopen zij dat hun activiteiten simpatie ondervinden bij iedereen die de Treuzelèèrs een warm hart toedragen.

IJS

Wanneer je met de auto of de fiets vanuit Halsteren de Schansbaan inrijdt moet het je gewoon opvallen. Aan de rechterkant van de weg wordt onherroepelijk je aandacht getrokken door een vlagvormig bord met de niet mis te verstane tekst "IJS". Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is het Nederlandse weer. Verder is het voor de Treuzelèèrs een koud kunstje om bij een droog warm weertje de op ijs beluste passanten aan te trekken. Bij goed weer wordt er elk weekend en in de week op avonden Ola ijs verkocht langs dit touristische fietspad. Dit is werkelijk een zeer strategisch knooppunt, daar het ook met de auto prima te bereiken is. De opbrensgt is voor het bekostigen van de activitieten die het feestcommitee verderop in het jaar nog wil gaan voeren.

Dankzij de medewerking van de gemeente Halsteren en de steun van de drankencentrale Wouw hebben zij dit idee ten uitvoer kunnen brengen.

VERDERE ACTIES

Het feestcommitee heeft verderop in het jaar nog een balpennenactie gepland. Tevens plaatsen zij in diverse horeca-aangelegenheden het 21spel. Vele bedrijven zullen benadert worden voor enige gelderlijke steun. Op de braderie in Halsteren hopen zij furore te maken met een werkelijk te gekke stand. De leden van het feestcommitee wensen hierover geen woord los te laten. Het unieke van hun actie mag niet aangetast worden.

ACTIEF

De Treuzelèèrs werken zeer actief aan hun 11-jarig bestaan en onder leiding van hun oprichter en leider Michel Maas hopen zij de volgende 11 nog uitbundiger te kunnen vieren. We wachten vol spanning de ontwikkelingen rondom deze band af. De aanpak tot augustus is tot nu toe erg "cool" .

foto2

NAAR BOVEN naar boven

 

1978-2000

1978

Op tweede kerstdag 1978 zijn “de Treuzelèèrs” opgericht.
Het idee om een band te beginnen kwam voort uit carnavalsvereniging de “Ouwe Meule”, om tijdens de carnaval muziek te hebben op de teeravond, de kindermiddag en tijdens de optochten op de wagen.

De Treuzelèèrs zijn begonnen met 7 leden, n.l.: Sjel Maas (grote trom), Christ Schuurbiers (bekkens), Leo Maas (kleine trom), Ad Maas (trompet), Hans de Jong (trompet), Steef de Jong (trompet) en Peter Maas (bariton). Het repetitielokaal was toen “de Meulewiek”,  kantine en bouwkot van de “Ouwe Meule” aan de Daansbergen te Halsteren.
Na enkele repetities werd er al bij bovengenoemde evenementen opgetreden.

foto1

De eerste foto van “ De Treuzelaers” : vlnr Hans de Jong, Ad Maas, Sjel Maas, Christ Schuurbiers,  Leo Maas,
Steef de Jong en zittend Peter Maas. 
De foto is vermoedelijk genomen bij café Central aan de Dorpsstraat te Halsteren. De naam van onze band werd
nog ouderwets geschreven!

foto2

Op deze foto, genomen voor de optocht in het Krabbegat; vlnr: boven: Hans de Jong, Sjel Maas, Peter Maas, Leo Maas, Ad Maas, Steef de Jong, Piet Maas (hier nog bouwer later lid van de Treuzelèèrs); onder: Christ Schuurbiers, Ton Schuurbiers en Jan IJzermans. De laatste twee zijn gastspelers

1979

Met een Carnaval achter de rug hadden we de eerste afvaller, Christ Schuurbiers. Tevens ging de samenwerking met de ”Ouwe Meule” niet helemaal naar wens en vertrokken de Treuzelèèrs  naar het repetitielokaal aan de Steenbergseweg. In augustus van dat jaar kwamen de eerste versterkingen: Wim Clarijs (bekkens), Arjen Verbiest (trompet) en Sjack Bruijs (trombone). In dat najaar is er veel gerepeteerd zodat met carnaval al meer optredens verzorgd konden worden.

1980

Dit jaar was er gewerkt aan een duidelijk groter repertoire en konden we meer optredens aannemen. Zo waren we bij het Broojebal, Kadetjesbal, Mavobal en Potjesbal te bewonderen. In die jaren was het Potjesbal nog zo druk dat heel de "meute" eens door de vloer ging. Gelukkig niet tijdens één van onze optredens in de Wittenhorst.

ouwdoe

Tijdens de optochten van Lepelstraat, Halsteren en Bergen op Zoom zaten we op de laatste wagen van de “Ouwe Meule”, met als motto: “Ouwdoe Scheld”, waarna de bouwclub nog wel met kindergroepen meedeed, maar helaas geen (A) wagens meer bouwde.

1981

Toen er geen wagen meer beschikbaar was zijn we zelf maar gaan bouwen. We startten bij Wim Clarijs in de garage, maar al gauw bleek dat de polyesterlucht slecht was voor zijn duiven en we verhuisden naar de keuken. Dit tot grote “vreugde” van Riet. We hadden een oude volkswagen pick-up omgetoverd tot hemelbed met als motto: "In droomland zijn we in onze knolletuin."

hemelbed

De omgetoverde VW Pick-Up: "In Droomland zijn we in onze knolletuin"

In de optocht van Halsteren hebben de “Treuzeltrutten” gebruik gemaakt van onze creatie en zijn wij als slijpers van Parijs gegaan. De gehele optocht één en hetzelfde liedje (tot vervelens toe) en tot op de dag van vandaag heeft hier nog menig Treuzelèèr een trauma aan overgehouden.

1982

Om van dit trauma verlost te worden zijn er een paar Treuzelèèrs gaan voetballen in Maastricht waar gelijktijdig de eerste contractbesprekingen plaatsvonden met een geheel nieuwe rietsectie. Na maanden van telexen (fax bestond nog niet) en witte rooksignalen werden de besprekingen afgerond en kwam de sectie in zijn geheel over. Klarinet Mathon Blommerde, altsax Mathon Blommerde en tenorsax Mathon Blommerde.

Tijdens de optocht van Lepelstraat zijn we dit jaar als loopgroep (iedereen maakt fouten) gegaan. Voorzien van Paardenkop en korte broek gingen we van start. De buitentemperatuur was niet al te hoog maar daar waren voorzorgsmaatregelen voor. Eén van de Treuzelèèrs (Peter Maas) had zich ingesmeerd met de inmiddels bekende "midalgan". Overdag had hij geen kou maar ’s avonds kon hij bijna niet meer lopen van de warmte.  Dit feit is later, toen Peter in 1990 trouwde met Mariëtte Bedaf, nog uitgebreid bezongen!

Na een geslaagde carnaval met rode benen zijn we vol goede moed verder gegaan. Het hoogtepunt dit jaar was het spelen in het voorprogramma van de toen zeer bekende groep The Shorts met de Nummer-Eén-Song: "Comment ça va!". Dit gebeurde in een overvol Wagenhuis te Nieuw-Vossemeer. Later veroverde deze band heel Europa met dit nummer. Was dat misschien te danken aan het voorprogramma in Nieuw-Vossemeer?

1983

1983 was één van de betere jaren. Enkele hoogtepunten zullen we hier dan ook naar voren halen. Als eerste waren we op carnavalszaterdag hofkapel van de “bruisende” carnavalsstad Vlissingen, met optredens in enkele louche (homo)bars en het bekende hotel Brittania aan de Boulevard.

 

Foto van de swingende Treuzeltrutten, bewegen ze nu nog zo soepel?

Ook de trutten hebben dit jaar zeer grote uitgaven gedaan, en wel door het aanschaffen van zeer stijlvolle (groene) pakjes van het merk Blije.

Toch kwam de opgedane kennis van ons bezoek in Vlissingen sneller van pas dan we zelf ooit konden vermoeden. We gingen namelijk verkleed als vrouwelijke "groupie" naar het dweilbandfestival bij Tivoli. Volgens de “pers” zou hier namelijk André Hazes (Leo Maas) vrijgelaten worden van zijn “ontvoering”. Hij werd hier uit zijn kist bevrijd en nadat hij enkele nummers ten gehore had gebracht, kon hij verder van zijn vrijheid genieten. Dit optreden werd door de jury dan ook bekroond met de eerste prijs.  De pers sprak van "een schitterende perciflage van André Hazes!"

"Kende ze nog terug??"  Later in Tivoli werd een schitterde act opgevoerd!

1984

De Grote Markt in Bergen op Zoom werd door de Treuzelèèrs veroverd met deze mooie wagen.

Terwijl er de vorige jaren al flink werd gebouwd om in de optochten van de Straot en Altere mee te doen, werd in ’84 zelfs besloten om een gedeelte van een wagen te kopen van een vereniging uit Dinteloord. Er werden nog enkele figuren bijgemaakt door de leden en we hadden zowaar een A-wagen. In de optocht van Altere bleek dat de gekochte onderdelen al eerder in de optocht hadden meegedaan en we werden dan ook direct gediskwalificeerd. In het Krabbegat reden we wel met deze wagen mee onder contract (zie foto).
De wagen hebben we direct na carnaval verkocht aan carnavalsvereniging Mokum. Dit was ons eerste contact met deze vereniging uit onze hoofdstad.

1985

Ook de kiosk (motto: Speul d’ok un potje mee) van 1985, die overigens weer geheel door ons zelf werd gemaakt, werd weer aan Amsterdam verkocht. De kiosk had schitterende kleuren en we hadden volop actie tijdens de optocht. Dat werd erg gewaardeerd en het was nog leuk ook.
Terugkijkend op al die jaren, zijn de optochten waarin we zelf actief waren de vermoeiendste, maar ook de leukste geweest. Want vastenavend vieren is méér als alleen muziek maken en drinken!

1986

In augustus ’86 kwam Ivo de trompetsectie versterken. Zijn eerste optreden was dan ook maar meteen het "Ave Maria" in de kerk voor de bruiloft van Anita Nijssen en Arjen Verbiest. Een vreemd debuut bij een dweilband, maar het huwelijk is er niet minder om!

 

Foto's genomen tijdens de Kijkdag op de Kaai.

Voor de meeste leden was de (N)’arreslee in 1986 toch de mooiste wagen die door de eigen leden is gebouwd. Het kostte nogal wat moeite om deze wagen in het Krabbegat op tijd aan de start te krijgen. We kregen op de Steenbergseweg een lekke band, maar er was geen passende reserveband aanwezig. Deze moest “even” gehaald worden in Ossendrecht, maar aangezien we toch al niet zo ruim in de tijd zaten (dit komt meer voor in deze band) was er haast geboden. Nadat dit was verholpen werd met 70 km/uur de weg vervolgd en konden we nog net op tijd bij Hotel de Schelde invoegen voor de optocht. Ook deze wagen werd (voor veel geld) aan Amsterdam verkocht.
Ook het optreden tijdens een carnavalsavond op de politieschool te Heerlen (Wim Clarijs: "aan de Meulenbààrg in Hèèrlen") was bijzonder.  ’s Avonds bleven we daar slapen en we werden heerlijk welterusten gewenst door Sjel en Peter in lange pyjama’s en een nachtkaarsje.
’s Morgens liep al vroeg onze wekker af. Wim Clarijs liep namelijk vroeg met de bekkens door de gang en dit deed toch zeer na al die “zjoes” van de avond ervoor.   Het verhaal gaat, dat Mathon en Sjack 's nachts nog in de kraag zijn gevat voor het “lenen” van een krat bier uit de docentenkamer.   

1987

Ook blazend kregen we met carnaval een steeds drukker programma. In deze jaren waren er nog veel drukbezochte bals. We luisterden dan ook verschillende van deze op o.a. Brooje- en Kadetjesbal, Mavo-bal, Potjesbal en het Mavo-bal in Hoogerheide. Verder speelden we in de carnavalsperiode als hofkapel in Altere en op het openingsbal in de Straot. Ook hebben we nog een cassettebandje met onze EIGEN muziek, opgenomen in een echte Bergse muziekstudio.  (zie afbeelding)
Verdere optredens waren: wagentjes kijken bij de Spruiten van Nuiten, de Watertoren, de Leutige Krabben, de Waterstraot en de Leutige Bouwers. Ook stond er op zaterdagavond het Tapke-Toe op het programma waar ook weer ieder jaar met een ludiek optreden aan werd meegedaan. En dan natuurlijk de optochten in Lepelstraat, Halsteren, Hoogerheide en Bergen op Zoom en met “half vasten” het dweilbandfestival bij Tivoli. Hieronder een afbeelding.

 

Ook de resterende tijd van het jaar werd er flink gerepeteerd en opgetreden o.a. braderie in Tholen, St.Philipsland, Nieuw-Vossemeer en Zaamslag. In Halsteren was een van de hoogtepunten de braderie. Hiervoor was er in samenwerking met Toine Simons van het Dorpskoffiehuis een terras gemaakt waar wij de muziek verzorgden.

Vanaf 11/11 ’87 is ook Peter Bakker de Treuzelèèrs meer volume komen brengen. Na wekelijks repeteren bij zwager Arjen ging hij na een half jaar al mee. We moesten vanaf die tijd wel een beetje rekening houden met de volgorde van de muziek, omdat Peter nog van een boekje blies. Maar dit was ook voor de andere leden beter. We wisten toen immers wat het volgende nummer werd. Ook werd als “Zwarte Pietenband een optreden verzorgd bij Intratuin in Halsteren. Onze voorzitter mocht deze dag als “Goedheiligman”  fungeren.

Optreden bij Intratuin door "de Zwarte Pietenband"

1988

In 1988 waren we zoals ieder jaar te gast op de Braderie van Tholen. De heer Jansen (drogist) ontving ons weer zeer hartelijk. Naast de nodige drankjes en hapjes, was er dit keer ook even tijd voor een statiefoto.
Ook in september op de braderie van Halsteren werden de mooie kostuums (met jasjes!) trots getoond. Op de volgende pagina staan “de mannen”  sommigen zelfs serieus opgesteld.

 

Op de foto in Tholen zijn te herkennen: Jan Aarden, Peter Maas, Peter Bakker (mooi die baard), Leo Maas, Sjack Bruijs, Piet Maas, Arjen Verbiest, Sjel Maas, Ad Maas en Mathon Blommerde.

 

Op de foto in Halsteren:
Boven vlnr: Peter Maas, Arjen Verbiest, Ivo v.d.Berg, Peter Bakker, Sjack Bruijs, Ad Maas, Mathon Blommerde; onder: Leo Maas, Sjel Maas, Jan Aarden en Piet Maas.

dweilbandfestival

Het dweilbandfestival in café Tivoli: De Treuzelèèrs voelden nattigheid! Rechts op de foto zijn onder andere te herkennen: Anja Maas-Luijks, Jenny Bakker-Verbiest en Désirée Blommerde-Van der Wegen

Zoals eerder beschreven, hebben we jarenlang  meegedaan aan het dweilbandfestival in cafe Tivoli. Zoals hierboven te zien is, was het altijd een drukbezocht festijn.

Bijzondere optredens waren er ook in Slagharen. Een heel weekend met de (eigen) dames in stacaravans is niet niks! Daarbij waren er ook nog leden die hun instrument vergeten waren, of hun “zuigertje” thuis lieten liggen. Een van de leden werd bovendien tijdens een optreden zowaar aangerand door een al te enthousiaste fan. Vele jaren hebben we ook gebarbecued in de tuin van Wim en Riet Clarijs, waar we altijd zeer gastvrij werden ontvangen. Hieronder een impressie.

barbeque

Op de foto vlnr: René Mens, Jan Aarden, Ivo v.d.Berg, Peter Maas, Peter Bakker en Piet Maas.

Na diverse transacties en verkopen aan Amsterdam werden we uitgenodigd om daar de 11/11 viering op te luisteren in de kantine van Heineken. We werden daar als Vips behandeld tesamen met o.a. Harry Slinger, Jaap van Zweden, Piet Römer en Ruud Krol. Dit was bij die vereniging zo goed bevallen dat we vrijdagavond met carnaval werden uitgenodigd om die avond als hofkapel de prins (Jaap van Zweden) te begeleiden. Hiervoor werden zelfs twee Amsterdamse nummers ingestudeerd. We verzamelden in het Hilton Hotel waarna we met een bus verder gingen langs diverse cafés en we verzorgden enkele balbezoeken.

balbezoek

vlnr: Sjack Bruijs, Sjel Maas, Arjen (Lee Towers) Verbiest, Harry Slinger, dhr. Mulder,  Mathon Blommerde, 
prins Jaap van Zweden, Ad Maas en Peter Maas. Wat zijn ze trots, hé, die Treuzelèèrs!

1989

1989 was het jaar van de grote happening en eerste huldigingen. De leden van het eerste uur Ad,  Leo, Peter en Sjel Maas (allen familie) waren elf jaar lid; op een huldiging moesten zij nog even wachten tot het jubileumfeest van de band in 1990. Om dit feest te gaan bekostigen werden er verschillende activiteiten georganiseerd. Er werd gestart met een 21-spel. Deze werden in de diverse horecagelegenheden in Halsteren en Lepelstraat uitgezet.

Hierop volgde in de zomer van 1989 de ijsverkoop voor de woning van Wim en Riet Clarijs aan de Schansbaan. Vele klanten werden aangetrokken, vooral fietsers, wandelaars, buurtbewoners en ………. wijzelf!!ijskar

Een mooie zomer met een gigantische ijsverkoop! Veel fietsers stopten om even in de schaduw te genieten van een lekker koud ijsje!

De ijskar werd om toerbeurten bemand zodat de verkoop van ’s middags tot ’s avonds en in het weekend gewaarborgd was. De verkoop leverde de Treuzelèèrs aardig wat op, maar Wim en Riet kostte het alles. Tevens werden er koppen gemaakt van de Spinool die aan de middenstand werden gesleten. Verder werden er diverse optredens in het land verzorgd voor Theaterbureau Van der Horst uit Breda.

kerstmannen

Lekker spelen met die baarden voor je mond!

Het gezelligste evenement was het optreden als Kerstmannenband in het centrum van Rotterdam. Vier koopavonden en een weekend waren we te vinden bij Termeulen, Van Reeuwijk, Vanessa Kindermode en natuurlijk ook buiten op straat.

Het grootste hoogtepunt (letterlijk) was toch wel de braderie in Halsteren, waar we met het zwembadspel uit de bus zijn gekomen. Iemand had een film op televisie gezien waarbij op een kermis een zwembad met duikplanken stond waarvan men de mensen d.m.v. ballen in het water kon gooien. Zo gezegd, zo gedaan. Er werd door de bouwploeg bij Sjel een demontabel zwembad met hydraulische duikplank in elkaar gezet. De duikplank was op voorhand getest, het zwembad niet. De zaterdag van de braderie was dan ook een grote uitdaging. Na alles gemonteerd te hebben, vulde de brandweer het zwembad tot de zijplanken zo bol stonden, dat verder vullen niet veilig geacht werd. Het succes met deze act was echter ongekend; van een doorstroming bij het publiek was geen sprake. De Dorpsstraat stond vol toeschouwers bij ons zwembad. Dit kwam mede door de deelname van vele prominenten die hun medewerking belangeloos verleenden. ’s Avonds bij het afbreken van het zwembad  kwam er zoveel water vrij dat er diverse stands naast ons last hadden van water. De watersnoodramp van 1953 was er niets bij!

 

 

Wim Clarijs, als onnavolgbare “spreker”,  praatte dit festijn aan elkaar.

 

De Dorpsstraat werd volledig door de toeschouwers geblokkeerd.

 water

Eén van de prominenten, Cees v.d. Weegen, op de “duikplank”. Hij had het niet breed!!
Partijgenoot Martien van Elzakker (voorzitter van de fanfare) keek lachend toe.

1990

11-jarig feest en dus……een statiefoto:

11jarig

Boven vlnr: Mathon Blommerde, Ad Maas, Peter Maas, Arjen Verbiest, Sjel Maas, Sjack Bruijs en Ivo v.d.Berg;
Onder vlnr: Peter Bakker, Leo Maas, René Mens, Jan Aarden en Piet Maas.

Het jaar 1990 staat helemaal in het teken van het 11-jarig jubileum. Dit werd op 11 februari groots gevierd met een rondrit door Halsteren aangeboden door de collega-bandjes. Hierna verzamelden we bij café Torenzicht. Op deze middag werden eerst Ad, Leo, Peter en Sjel in het zonnetje gezet voor hun 11-jarig (bijna 12 jarig) lidmaatschap. Daarna volgden Sjack en Arjen die dat jaar ook 11 jaar lid waren.

Hierna was het de beurt aan de speciaal voor deze middag in het nieuw gestoken Treuzeltrutten. Passen de pakjes eigenlijk nog? Zij boden iedere Treuzelèèr een nieuwe outfit (mooie boerenkielen met zakdoek) aan, welke tot op heden nog wordt gedragen.

trutten

Boven vlnr: Anita Verbiest, Joke Maas, Mariëtte Maas, Riet Maas, Désirée Blommerde, Els Aarden;
Onder vlnr: Jenny Bakker, Anja Maas, Tineke Maas en Keetie Schuurbiers.

Na dit “formele” gebeuren stond de receptie op het programma met aan het hoofd opperstalspreekmeester Rens van Tilborg alias Steketee. Alle binnenkomende gasten werden door hem ontvangen en luidkeels aangekondigd. De receptie werd zo druk bezocht door mensen uit alle windstreken van Nederland en België dat Torenzicht bijna te klein was. Vader en zoon De Keizer, alias “De Testina’s” wisten er ook deze dag weer een geweldige sfeer in te brengen. Ook 11 jaar later worden ze daarom weer uitgenodigd om de feestavond op te luisteren.

Aan het einde van de dag stond er voor alle Treuzelèèrs en hun “trutten” nog een koffietafel op het programma. Dit als afsluiting van een dag waar menig Treuzelèèr nog met veel plezier op terug zal kijken.

Ook in de media werd ruime aandacht geschonken aan het 11-jarig bestaan van de Treuzelèèrs.

Tussen alle bedrijven door hebben ook onze muzikale optredens gewoon doorgang gevonden. Er was o.a. een optreden als clowns ter gelegenheid van de opening van een winkelcentrum te Zoetermeer. Hiernaast staan Arjen en Mathon afgebeeld als: "Bassie en Bassie".

In al die jaren hebben er heel wat verkleedpartijen plaatsgevonden!

In oktober 1990 was er nog de reis naar de Bier- en Wijnfeesten in Altenahr (Duitsland). Op zaterdagmorgen vertrokken we met de bus richting Duitsland. Tijdens de reis werden we vermaakt met beelden van een door Ad Maas gemaakte video, opgenomen tijdens het jubileumfeest en de daarvoor georganiseerde activiteiten.  Na een lange tocht zijn we aangekomen bij het NovoTel te Aken. Na een heerlijk diner vervolgden we onze tocht naar Altenahr. Deze avond was zeer gezellig met wijn maar toch vooral veel bier. De andere morgen na het ontbijt hebben we nog een bezoek gebracht aan een van de vele wijngaarden in de omgeving en we zijn natuurlijk al weer snel in een wijnkelder beland om Duitse wijn te proeven!

wijnkelder
In de wijnkelder zitten Jan Aarden, Sjel Maas, Peter Maas, Ivo van de Berg een wijntje te
drinken. Ook René Mens in op de achtergrond zichtbaar.

Het grootste nieuws kwam misschien dit weekend wel van Sjack. Na 600 kilometer in de bus te hebben rondgetoerd, zei hij dat buschauffeur wel een mooi vak leek voor hem! Het is er tot nu toe nog niet van gekomen.

Na deze reis, toen het net niet wilde lukken bij “Ut wil nie lukke”, maakte Marc Romme de overstap naar de Treuzelèèrs. Marc vormt het bewijs dat een rustig karakter en enthousiast musiceren, zowel op trompet als trombone, goed kan samengaan.

1991

Dit jaar ontstond  speciaal voor Tapke Toe een zeer geslaagd idee: “The Treuzelèèrs goes classic”. Om dit motto kracht bij te zetten is er zelfs speciaal gerepeteerd. Dat moest ook wel omdat o.a. de Wilhelm Tell Ouverture en de Can Can March op het programma stonden. Ook werd op deze avond het alom bekende clublied “Wij zijn de Treuzelèèrs” (tekst: Wim Clarijs) wederom ten gehore gebracht.

De Treuzelèèrs werden voor deze gelegenheid speciaal uitgedost met mooie oranje strikken en zwarte slipjassen.
Voordat het optreden begon, werd eerst nog een foto gemaakt in de garage van Sjel.

strikken

Mooie neuzen!”

Ook de optocht van zondag werd in klassieke stijl verzorgd. We deden mee als rijdend concertgebouworkest. Omdat de meeste Treuzelèèrs toen nog beschikten over te veel amazuur en carnaval te kort was, zijn we na onze carnaval, in België doorgegaan. Hier deden we mee aan optochten en feestavonden in Borgerhout, Schoten, Duffel en natuurlijk bij “de Biertonnen” te Wijnegem. Als afsluiting volgde met halfvasten nog de “tocht der tochten” in Antwerpen waar we gezamenlijk met de Centrum Kepèl meededen. Voor de optocht begon was het al helemaal raak (verdere uitleg overbodig!)
 
Al snel blijkt dat het een zwaar jaar is geweest en de eerste sporen van vermoeidheid dienen zich aan. Vrij onverwachts komt Jan Aarden met de mededeling dat hij het schip verlaat, om in de zomer meer tijd te hebben voor zijn eigen schip. Ook René Mens stopt en maakte de overstap naar een band in het Krabbegat.   

1992

Dit jaar zijn we gestart met de komst van maar liefst 3 nieuwe leden. Moppentapper van beton: Piet Pietjouw (bekkens), conducteur: Marco van Eekelen (trombone) en econoom: Paul van Overveld (Bas).  Als je hen van tevoren had gezegd dat ze kort na hun “aanstelling”  als Paashaas door het leven zouden gaan, dan hadden ze dat nooit geloofd, maar kijk zelf maar!

paashazen

Zijn het géén lievertjes!!

Tijdens de zomermaanden zijn we ook enkele jaren te gast geweest bij een plaatselijke horeca uitbater in Kloosterzande. Dit was altijd weer een leuke reis. Heen met de veerpont, genietend van een broodje kroket en koffie. Daar aangekomen lekker optreden op het terras en daarna (ook tijdens de optredens) volgens afspraak eten en drinken. Onbegrijpelijk dat deze man ons nog enkele malen heeft teruggevraagd. Waarschijnlijk heeft hij aan ons nooit een gulden verdiend, gezien de omzet aan bier, friet en saté. Tijdens de terugreis bij het wachten voor de veerpont moesten Ad en Leo ook altijd nog snel even wat eten bij de friettent aldaar.
Eind augustus is het dan weer tijd voor de braderie in Tholen. In meer dan 12 jaar hebben we hier heel wat vaste stops op weten te bouwen. De fietsenmaker, groenteboer, garage Bal, slijterij en drogisterij zetten het bier al klaar als ze ons van verre aan hoorden komen. Op vrijdag eindigden we de avond meestal bij bakkerij Gladdines met een lekker koud flesje bier en een versgebakken “Zeeuwse Bolus”.
Op verzoek hebben we ook enkele jaren de 11-11 viering bij de Grensneuzen te Putte muzikaal verzorgd. De Treuzelèèrs zouden niet bestaan als we alles niet eens probeerden; dus ook hier met o.a. de Deurzakkers en de Twee Pinten.
  
1993

Tijdens een zeer (niet begrepen door Paul) geheim optreden, verzamelen in de Kannebuis en spelen in de Biezenbaan bij huize Blommerde werd Mathon gehuldigd voor zijn 11 jaar trouwe dienst.
Tapke Toe was een van de mindere optredens dat jaar. De persiflage op het programma “Pisa” van Henk Spaan en Harry Vermegen viel niet in goede aarde. Verkleed als de meest ongure types bespoten we de straten met graffiti en molesteerden we een auto die door onszelf was meegebracht. Wij zelf beleefden hieraan veel plezier echter de reacties achteraf waren wat minder positief.
Vervolgens zijn we in augustus weer op reis gegaan naar Valkenburg. Eerst ging de reiscommissie een dag voorverkennen om alles te bespreken en te informeren naar de diverse mogelijkheden. De reis zelf begon zaterdagmorgen en we werden in het Walram hotel in Valkenburg hartelijk ontvangen met een bakje koffie en een stuk Limburgse vlaai. Hier werd ook het verdere programma voor dat weekend bekendgemaakt. Na de lunch was er een rondrit door Valkenburg met een treintje, omdat lopen voor de meeste van ons niet de plezierigste bezigheid is en was. Hierna was er de befaamde “beachparty” in het zwembad van het hotel. Iedereen was dan ook getuige van de spetterende bommetjes van Piet, terwijl overal te lezen stond “GEEN BOMMETJES!"
Na het diner trokken we voorzien van instrumenten richting Cauberg. De dames konden hier op het terras zitten en wij konden spelen. Bier kwamen we daar zeker niet tekort door de medewerking van diverse kasteleins. Later deze avond zijn we nog op een vrijgezellenparty beland. Deze dames genoten zó van onze speciaal voor hun gespeelde muziek, dat zij enkele weken later nog een foto opstuurden om ons te bedanken. Nadat de sterke arm ons huiswaarts stuurde en we weer in het hotel arriveerden was er één lid die last kreeg van SM neigingen. Uit gewoonte stak deze drie maal zijn hoofd tussen de liftdeur alsof hij dit lekker vond. De volgende dag stond er na het ontbijt een bezoek aan de grotten op het programma. Dit keer wederom met een treintje want stel je voor: een Treuzelèèr die moet lopen! Na de lunch volgde nog een bezoek aan het casino. Voor een enkeling onder ons een hachelijk avontuur want ben je nu wel of geen 18 jaar oud? Na het meeste geld te hebben vergokt, zijn we tot slot gaan dineren bij Van der Valk in Geleen.Natuurlijk nog even allemaal op de foto:

Voor de grotten in Valkenburg::
boven vlnr:
Sjack Bruijs, Ivo v.d.Berg, Peter Maas, Arjen Verbiest, Sjel Maas, Jeroen Pietjouw, Piet Pietjouw (of was het nou Pietjoe!), Mathon Blommerde, Marc Romme en Peter Bakker;
Onder vlnr:
Paul van Overveld en Marco van Eekelen.

Dit jaar zaten we ook op een prachtige A-wagen van bouwclub De Watertoren:

Lekker genietend in het zonnetje, spelen de Treuzelèèrs hun partij op deze schitterende A-wagen van de "Watertoren".

1994

De meer in het oog springende optredens dit jaar waren de bezoeken bij Jongeneel. De eerste maal was het een barbecue in de Waalhaven (wat is deze haven voor ons Brabanders groot). Na zeker meer dan een uur rondrijden zijn we op het goede adres gearriveerd, waarna we een lekkere en gezellige avond beleefden. Minder waren de door Jongeneel gesponsorde loopwedstrijden te Schiedam, gejureerd door Nellie Cooman en Gerard Nijboer. We probeerden op een parcours onze rondjes mee te draaien en trachtten de droevige stemming wat op te vrolijken. Bij de volgende uitnodiging hiervoor, hebben we de fakkel maar overgedragen aan de Centrum Kepèl.

1995

Dit jaar kregen  we een nieuwe kleine tromslager in ons midden. Jeroen Pietjouw hield het voor gezien en ging zich op andere leuke dingen in het leven richten. Zijn opvolger Cees Vooghden was bij de zwangerschapsgym niet alleen warm gemaakt om mee te “puffen”, maar door Peter Maas werd hij tevens warm gemaakt voor een lidmaatschap bij de “Treuzelèèrs”. Vanaf augustus 1994 repeteerde hij al mee, maar zijn echte presentatie volgde bij de Vastenavend van 1995. Cees heeft zich de volgende jaren ontwikkeld als een enthousiast lid en heeft inmiddels bewezen dat je geen tien vingers nodig hebt om aardig te kunnen drummen!

Met de Vastenavend hebben we op de verjaardag van Piet Pietjouw een bezoek gebracht aan “Leunkeu”, Lau’s Garden, de "Chinees" aan de Halsterseweg. Daarna hebben we met volle magen de lucht van sambal, knoflook en “zachte scheetjes”  verspreid tijdens een kroegentocht in het Krabbegat.
Op 9 juli bezochten we Oisterwijk en op 27 augustus gaven we een “openluchtconcert” bij de Kiekenhoeve in Essen.

Verder was 1995 een “moeizaam” jaar voor de Treuzelèèrs. Sommigen van ons raakten wat uitgekeken op een aantal vaste evenementen, waar we al jarenlang een vaste waarde waren. Dat is natuurlijk niet gek na zo’n 17 jaar. Samen knokten we ons er echter doorheen.
We sloten dit jaar in december nog gezellig af met het traditionele biljarttoernooi in zaal Tivoli, waarbij de Treuzelèèrs ook sportief gezien steeds hoge hogen hebben gegooid.

1996

Tijdens de vastenavend in het Krabbegat werd deze foto nog genomen:

In dit jaar volgt het besluit van onze BBB (Blazende Belgische Bassist) Paul van Overveld om te stoppen. Paul zag steeds meer op tegen het reizen. Zijn woonplaats (Horendonck) en Halsteren/Bergen op Zoom lagen te ver uit elkaar om te lopen; dit althans volgens de normen van de gemiddelde Treuzelèèr. De afstand van Horendonck naar Halsteren zou Paul op zich nog wel lukken, maar terug wandelen betekende bij Paul vaak de “dubbele” afstand. Paul is in zijn jaren lidmaatschap één van de grote smaakmakers geweest bij de band. Wie herinnert zich het optreden in 1995 in de sporthal te Wouw niet, waar Paul getooid met een “cowboyhoed” de zaak op stelten zette. Verder vergeten we ook nooit dat Paul, ondanks een ernstige griep, toch op het Abrahamfeestje van Piet Pietjouw kwam. Bij café De Beek werden door Paul een aantal liederen gezongen, die we nu nog steeds uit volle borst in de openbaarheid brengen, denk maar aan “Daisy” en “Mina die houdt niet van waterchocola”.
Op 30 en 31 augustus 1996 brachten we ons laatste bezoek aan de braderie in Tholen, alwaar wij jarenlang zeer gastvrij ontvangen zijn door drogist Jansen, die zich ontpopte tot één van onze grootste fans.
Op 5 september luisteren we ook nog de wandelvierdaagse van Halsteren op. Op 12 september luiteren we een barbecuefeest bij de politie in Bergen op Zoom op; een geslaagd optreden, maar wat wil je nog meer dan de drie hobby’s: muziek maken, eten en drinken op één avond kunnen uitvoeren!
Op 13 december 1996 belegden we een vergadering over de toekomst. Na twee jaar “kwakkelen” besloten we om definitief te stoppen met een aantal optredens in de zomerperiode en ons volledig te gaan richten op de Vastelaoved en Vastenavend. Ook plaatsten we een advertentie in de krant en het contactblad van de harmonie “Sint Cecilia Eensgezindheid” waarin we muzikanten vroegen om lid te worden van onze dweilband.

1997

In dit jaar werd ook de zoon van Peter en Jenny Bakker lid. Sander bleek een talentvol muzikant te zijn, zeker voor wat betreft het door hem voortgebrachte volume kon hij al snel mee met de gemiddelde Treuzelèèr. Voor Ivo v.d. Berg was het een jubileumjaar: 11 jaar lid, iets wat hemzelf niet in de geringste mate heeft verrast. In het dagelijks leven heeft Ivo niet zo veel zitvlees; hij wisselt regelmatig van baan of hij deelt zijn baas tijdens een middagpauze even mede dat hij een jaartje (of iets langer) niet komt, vanwege een reisje rond de wereld (!).

Ivo v.d.Berg, Marco van Eekelen en Peter Maas.

 1998

Onze trompettist Peter Bakker vierde dit jaar zijn 11-jarig lidmaatschap. Peter had inmiddels zijn muziekboekje niet altijd meer nodig. Alleen bij de goede kijkers en luisteraars viel op dat hij wel eens met een “scheel” oog naar de grepen van zijn leermeester Arjen keek.

Ook lukte het dit jaar om een groot muzikaal talent binnen te halen. Zijn naam is Izaak Verstraten. Als “vriendje” van Sander Bakker werd hij ontvangen in het repetitielokaal van Sjel. Al heel snel bleek Izaak de nodige potentie (muzikaal gezien) in zich te hebben om een toekomstig leiderschap van de band op zich te kunnen gaan nemen. Vol vuur stortte hij zich op de Vastenavendviering. Het lukte hem zelfs regelmatig  om (samen met Sander) viervoudige fortissimo’s te produceren, waardoor zelfs Arjen Verbiest soms tot “derde trompettist”  werd gedegradeerd. En dan hebben we het nog niet over de hoge noten, die laat op de avond nogal eens werden voortgebracht.  Naar wij hebben vernomen heeft Izaak zijn “opleiding”  bij de Treuzelèèrs dan ook als de belangrijkste recensie bij zijn sollicitatie aan het conservatorium opgegeven(?!).

1999

De laatste jaren zijn de Treuzelèèrs ook ieder jaar vast “schoolorkest”  op basisschool De Biezenhof aan de Rode Schouw te Halsteren. Hieronder enkele foto’s:

Sjack Bruijs, Mathon Blommerde, Izaak Verstraten, Sander Bakker, Sjel Maas en Cees Vooghden
in actie op het schoolplein van de Biezenhof.

Ook bij de traditionele optocht door de wijk is de dweilband van de partij:

Louis Verstraten voert “de troepen”  aan!

Even poseren de trompettisten voor de foto, terwijl het slagwerk Cees Vooghden en gastspeler Jan
De Chief (Van Elzakker) geconcentreerd doorspelen.

De Treuzelèèrs vormden ook dit jaar weer het “huisorkest” van bouwclub “De Watertoren”. Gelukkig is de dweilband, na de mindere jaren 1995/1996 weer volledig terug op niveau gekomen. Het enthousiasme kwam weer terug en dat zal vooral de Krabben niet ontgaan zijn. Het belangrijkste is toch steeds een goede sfeer, waarbij jong en oud in goede harmonie met elkaar kunnen omgaan. Het muzikale gedeelte bleek en blijkt in de praktijk dan ook beter te zijn geworden.

Het jaar 1999 was in allerlei opzichten een bijzonder jaar.
Allereerst het feit dat drie leden uit één gezin lid werden van de Treuzelèèrs. De familie heet Verstraten. Want naast Izaak, zijn ook vader Louis en broer(tje) Adriaan bij de groep gekomen.
Dat Louis ooit nog een muzikale loopbaan zou krijgen, had hij zelf nooit kunnen bedenken. Vooral het feit dat onze voorzitter Sjel Maas een “klein stapje”  terug deed, bracht Louis in de gelegenheid om eens een keertje HET ritme-instrument de GROTE trom uit te proberen. Na een snelle kennismaking, is Louis bijna niet meer van de grote trom af te slaan!
Ook Adriaan bleek “muziek maken” in zijn bloed te hebben. Hij was een welkome versterking van de drumsektie en is inmiddels één van de fanatiekste leden geworden.
Verder kregen de Treuzelèèrs dit jaar voor het eerst in haar bestaan een echt bestuur!
Unaniem werden aangewezen (wilden zij het eigenlijk zelf wel?):
voorzitter: Sjel Maas, vice-voorzitter: Arjen Verbiest, penningmeester: Peter Maas en secretaris: Mathon Blommerde.
Ook het feit dat we het repetitielokaal DE GARAGE VAN SJEL aan de Steenbergseweg 34 vaarwel zeiden mag opmerkelijk genoemd worden. Ruim twintig jaar zijn de Treuzelèèrs daar zeer gastvrij ontvangen. Daarbij mogen we zeker de rol van Riet Maas niet vergeten. Altijd stond de koffie klaar en ook een drankje en een hapje werden regelmatig aangeboden. Zelfs een complete mosselmaaltijd in de garage was niet vreemd. Vooral het feit dat we op een ledental van vijftien kwamen en Sjel niet van plan was om zijn garage te vergroten, bracht ons op het idee om een andere lokaliteit te zoeken. Na een aantal repetities bij café De Beek en De Kannebuis, kwamen we uiteindelijk bij café Willem III terecht, alwaar we gastvrij ontvangen werden door de familie Mouwen.

2000

Een nieuwe eeuw, een nieuw millennium én met Kerstmis 22 jaar Treuzelèèrs. We besloten om het niet met Kerstmis te vieren, maar om het feest door te schuiven naar 27 januari 2001. Het is dan vier weken voor de Vastenavend; we kunnen dan alvast in de stemming gaan komen. De voorbereidingen werden door het bestuur opgestart. We hebben besloten om het minder groots aan te pakken als 11 jaar geleden. Een evenaring van dát feest lijkt toch haast onmogelijk. Wel duiken alle leden hun fotoboeken en digitale bestanden in om foto’s aan te kunnen leveren voor het feestcomité.

Tussen de vergaderingen van het bestuur en de leden door, beleven we nog een fantastische Vastenavend, waarbij we o.a. lopend voor de A-wagen van bouwclub De Watertoren de optocht in het Krabbegat volbrengen. Voor sommigen was dat een geweldige prestatie.

Ivo had dit jaar wel wat anders aan zijn hoofd. Hij heeft de vrouw van zijn dromen ontmoet, ze heet Mitha en op 4 april 2000 zijn ze getrouwd.

We beleefden in augustus een geslaagd barbecuefeest in de tuin van voorzitter Sjel Maas, waarbij we ook een stukje muziek hebben gebracht voor de vrouwen en kinderen. Ook werd er getrakteerd op een huifkartocht door (een hulpje van) Louis Verstraten, wat leidde tot enthousiaste reacties van de Treuzelkinderen. Ook werd dit jaar, in september, een optreden verzorgd bij de Kiekenhoeve in Essen. Onder het genot van een “bolleke” is het daar ook voor Nederlanders goed vertoeven. Voor de Treuzelèèrs is en blijft dat een leuk “uitje”.
In het najaar volgde nog een serenade bij de voormalige uitbaters van café “De Beek”, Jan en Suzanne Karremans (40 jaar getrouwd), waarna we het jaar vol maakten met repetities en de 11-11 viering op zaterdagavond.

Op 27 januari 2001 is het dan zover, het is feest: 

22 jaar Treuzelèèrs!!!

 

Voor de optocht in het Krabbegat in het jaar 2000 werd deze groepsfoto gemaakt. “Wa d’n clubke hebben we toch hé!!”
We hopen dat we nog vele jaren door kunnen gaan en dat het een gezellig feest wordt!!

Het bestuur.

NAAR BOVEN naar boven

 

krant

 

jubileumboek

22 Jaar De Treuzelèèrs

Jubileumboek 1978-2000

11jaar
11jaar